Trzeba przyznać, że Włochy słyną nie tylko z wielu pysznych dań, które są popularne na całym świecie. Tak naprawdę, sztuka parzenia włoskiej kawy to również coś niesamowitego, godnego naśladownictwa, z czego korzystamy także w Polsce. Z zasadami parzenia kawy po włosku z pewnością powinni się zaznajomić wszyscy smakosze tego napoju, którzy lubią sprawiać sobie przyjemność naprawdę dobrą kawą, jaką mogą wypić we własnym domu, bez konieczności wychodzenia gdziekolwiek. Trzeba też wziąć pod uwagę, że aby wykonać taką pyszną, włoską kawę, być może będziemy musieli zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów. Takim gadżetem przede wszystkim jest kawiarka.

Sztuka, ale i rytuał

Zastanawiając się, jak zrobić dobrą kawę przede wszystkim sięgnijmy po tradycyjny, klasyczny, włoski przepis. Wystarczy zaopatrzyć się w dość proste urządzenie, jakim jest kawiarka, kafeterka lub też kafetierka. Tak naprawdę, jest to nieskomplikowane urządzenie, które pozwala wydobyć z kawy parzonej to, co w niej najlepsze: jej głęboki smak, intensywny kolor i wspaniały aromat. Po co w ogóle stosuje się takie urządzenie? Niektórym wydaje się, że tylko i wyłącznie po to, aby pozbyć się fusów, które mogą zakłócić nam przyjemność picia kawy. Owszem, jest to jedna z zalet stosowania tego urządzenia, przede wszystkim chodzi jednak o to, aby wykorzystać ciśnienie, jakie wytwarza się podczas parzenia kawy, a jakie spowodowane jest faktem, że woda zaczyna wrzeć. W kawiarce bardzo szybko wrząca woda zostaje przepuszczona przez odpowiednią porcję aromatycznej kawy.

Kupując kawiarkę powinniśmy zwrócić uwagę przynajmniej na kilka aspektów związanych z tym właśnie urządzeniem. Pierwszym aspektem jest to, z czego taka kawiarka jest wykonana. Tradycyjne, włoski kawiarki zazwyczaj są metalowe. Kolejną istotną sprawą, która w ogóle warunkuje użycie kawiarki jest to, na jakich rodzajach kuchenek może ona być wykorzystywana. Są bowiem kawiarki dedykowane do kuchenek gazowych oraz elektrycznych, z kolei inne będą odpowiednie do stosowania na kuchenkach indukcyjnych. W przypadku tych ostatnich warto także sprawdzić, jaka jest minimalna powierzchnia stykowa wymagana przez naszą kuchenkę, aby się nie okazało, że kawiarka będzie miała za małą średnicę, aby w ogóle aktywować płytę.

Jak zaparzyć dobrą kawę? Warto pamiętać o kilku rzeczach

Na pewno kawa będzie znacznie bardziej aromatyczna jeśli pozyskamy ją z ziaren zmielonych bezpośrednio przed parzeniem. Dodatkowo, parzenie kawy jest o tyle uważane za sztukę, gdyż trzeba w odpowiedni sposób dobrać proporcje wody oraz kawy, jakie wkładamy do urządzenia. Łatwo jest przesadzić zarówno w jedną jak i w drugą stronę i tym samym przygotować „lurę” lub też prawdziwego „szatana”. Podczas wkładania porcji kawy do urządzenia warto także pamiętać aby sprawdzić, czy nie jest ona aby za bardzo zmielona- tak drobna kawa może bowiem zatkać całą kawiarkę. Nałożoną do sitka porcję kawy zawsze trzeba też delikatnie ubić.