Ksylitol jest znany przede wszystkim jako alternatywa dla cukru. Ksylitol to alkohol cukrowy pozyskiwany z brzozy lub kolb kukurydzy, który może poszczycić się ogromnymi korzyściami zdrowotnymi. Ksylitol zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier, ma 40% mniej węglowodanów i nie powoduje żadnych uszkodzeń zębów z powodu demineralizacji. Ksylitol jest również bardzo podobny w smaku do cukru stołowego, z niewielką różnicą między nimi pod względem słodkości. Ksylitol nie powoduje otyłości ani nie podnosi znacząco poziomu glukozy we krwi po spożyciu, co sprawia, że jest odpowiedni również dla diabetyków.

Właściwości ksylitolu są korzystne przede wszystkim dla higieny jamy ustnej Główne roszczenia ksylitolu do sławy wynikają z jego pozytywnego wpływu na higienę jamy ustnej.

Co to jest ksylitol?

Ksylitol, znany również jako cukier brzozowy, jest formą poliolu, który pochodzi z drewna brzozy lub kukurydzy. Ksylitol może występować w niektórych owocach i warzywach w śladowych ilościach. Jest pozyskiwany z naturalnych źródeł, ale aby powstał biały proszek, który znamy i możemy kupić w sklepach, ksylitol musi być uwodorniony cukrem.

I jeszcze raz krótkie przypomnienie z wykładów z chemii. W terminologii naukowej ksylitol jest określany jako pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o przyjemnym smaku i jest znany jako alkohol cukrowy. Nie jest to jednak taki alkohol, który powoduje odurzenie lub uzależnienie. Alkohol cukrowy poprzez swoją strukturę aktywuje receptory smaku słodkiego na języku.

 

Dlaczego ksylitol jest lepszy od cukru?

Ksylitol jest substytutem cukru, który ma do 40% mniej kalorii niż cukier stołowy! Nie zawiera fruktozy, więc poziom glukozy we krwi nie wzrasta. Ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiedni dla diabetyków lub osób na dietach z ograniczeniem kalorii. Należy pamiętać, że indeks glikemiczny (IG) określa, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Cukier stołowy ma indeks glikemiczny wynoszący około 70, podczas gdy ksylitol ma indeks zaledwie 8!

 

Zastosowanie ksylitolu kiedyś i dziś

ksylitol jest powszechnie stosowanym słodzikiem w przemyśle spożywczym i w kuchni. Może być stosowany zamiast cukru w niektórych domowych wypiekach, z wyjątkiem chleba drożdżowego! Niestety, hamuje on rozczyn drożdżowy i powoduje, że ciasto nie wyrasta. Cukier brzozowy możemy jednak z powodzeniem dodawać do ciast, ciasteczek, musli, deserów, napojów, soków czy przetworów owocowo-warzywnych, gdy używamy proszku do pieczenia.