Włoska kuchnia jest w Polsce dość znana i tak naprawdę wiele dań popularnych we Włoszech jest też popularnych w Polsce. Co prawda, niektóre z nich, jakie przygotowujemy w Polsce ulega pewnemu dostosowaniu do naszych własnych preferencji smakowych. Nie mniej pomysły na te dania mają swoje źródło we Włoszech. Najlepsze włoskie dania w dużej mierze bazują na pysznych makaronach, które zazwyczaj wyrabia się własnoręcznie, co ma związek z tradycją tejże właśnie kuchni. Trzeba też przyznać, że niektóre włoskie propozycje są dość kaloryczne, co również warto mieć na względzie.

Produkty charakterystyczne dla kuchni włoskiej

Oprócz wyżej wspomnianego makaronu, kuchnia włoska to także jakże popularny ser parmezan, który znajdziemy w bardzo wielu propozycjach dań. W powszechnym zastosowaniu jest też oliwa z oliwek, cebula, czosnek oraz oliwki zielone i czarne, a także soczyste pomidory. Włochy słyną również z winnic, w których znajdziemy najlepsze wina na świecie. Przygotowując dania kuchni włoskiej nie możemy też zapominać o przyprawach. Popularne są tutaj różnego rodzaju zioła takie jak rozmaryn, bazylia czy też oregano. Wszystko to sprawia, że kuchnia włoska jest znana niemalże na całym świecie i jest uważana za bardzo aromatyczną.

Włoskie dania, które z pewnością zna każdy z nas

Trudno o popularniejsze potrawy od tych, które bazują na makaronach. Spaghetti można spróbować przyrządzić z pysznym sosem pomidorowym napoli, a penne z sosem carbonarra z dodatkiem boczku. Wśród dań opartych o makarony znajdziemy też spaghetti bolognese, które wykonuje się na bazie mięsa mielonego, a także lasagne z sosem beszamelowym oraz cannelloni.

Innym, bardzo popularnym, włoskim daniem jest oczywiście pizza. Warto jednak zauważyć, że dla Włochów szczególne znaczenie ma ciasto, jakie służy do wykonania takiej pizzy. Włoska pizza zazwyczaj zawiera tylko kilka składników, jest prosta i lekka. Natomiast te pizze, które wykonywane są w Polsce bardzo często mocno odbiegają od tego, co znane Włochom. Co istotne, we Włoszech przygotowywanie potraw traktuje się jak sztukę, ale jednocześnie bardzo mocno akcentuje się prostotę i dobre, świeże składniki.

Spoglądając na kuchnię włoską trzeba też powiedzieć o przepysznych deserach, które jednak mimo wszystko stanowią prawdziwe bomby kaloryczne. Deser panna cotta, tiramisu, a także panettone. Bardzo często we Włoszech zjada się także duże ilości dobrej jakości lodów.

Jak więc widać, kuchnia włoska jest bardzo popularna także w Polsce, gdyż za pewne każdy z nas te dania bardzo dobrze zna, lubi i jadł je przynajmniej raz w życiu. Potrawy kuchni włoskiej spokojnie mogą zostać wcielone do naszego jadłospisu, pamiętajmy jednak o tym, że niektóre są naprawdę mocno kaloryczne, a więc nie powinniśmy przesadzać z wielkością porcji. Aby faktycznie gotować na modłę włoską, na pewno powinniśmy się zaopatrzyć w dobrą oliwę z oliwek, a także w świeże zioła rosnące na parapecie, które będzie można dodawać do potraw zawsze, kiedy będziemy przygotowywać posiłki.