Bardzo często mając ochotę na przeróżne potrawy kuchni włoskiej oparte o makarony, decydujemy się na zakup gotowych składników. Faktycznie, w sklepach można znaleźć prawdziwe zatrzęsienie makaronów różnego rodzaju, nie są też drogie, a więc możemy mieć dość słabą motywację do tego, aby taki makaron przygotowywać samodzielnie. Tym bardziej, że przy gotowym już makaronie wykonanie całej potrawy nie powinno nam zająć więcej niż kilkanaście minut- chyba, że decydujemy się na mięsa, które trzeba dłużej dusić. A jednak, naprawdę warto chociażby raz pokusić się o wykonanie takiego makaronu. Chociażby dlatego, aby móc porównać, czy nasz domowy makaron będzie się bardzo różnił od tego, jaki możemy zakupić w sklepie lub też zjeść we włoskiej restauracji. Z samej definicji sztuki wyrabiania makaronu, powinien on finalnie nie tylko być świeży, ale i lekko twardy, a także sprężysty. Dlatego też jego wykonanie to istotna sprawa, jednak równie ważne jest, aby go potem nie rozgotować. Aby wykonać taki makaron trzeba czasu, a także cierpliwości.

Robimy makaron krok po kroku

Na początek musimy skompletować składniki. Makaron standardowo powstaje z jaj, mąki typu 550, odrobiny soli oraz oliwy z oliwek. Odpowiednie proporcje tych składników powinniśmy przygotować sobie względem ilości makaronu, jaki będziemy chcieli otrzymać. Całość dobrze zagniatamy i wyrabiamy aż do momentu, kiedy już będzie posiadało zadowalającą konsystencję. Wyrobione ciasto powinniśmy w następnym kroku owinąć folią spożywczą, a następnie schłodzić przez jakiś czas w lodówce. Kiedy już je wyjmiemy z lodówki, najlepiej jest je podzielić na kilka części, a następnie rozwałkować. Płaską warstwę ciasta musimy osuszyć z obu stron, aby się nie lepiło. Dopiero wtedy możemy użyć maszynki do makaronu lub po prostu podzielić ciasto na kawałki nożem. Gotowy makaron rozrzucamy na stolnicy z mąką, aby nic się nie przyklejało. Tak przygotowany makaron trzeba teraz ugotować.

Jak ugotować spaghetti, penne oraz inne rodzaje makaronu?

Nie jest to wcale łatwe zadanie. Bowiem w momencie, kiedy kupujemy gotowy makaron, mamy na opakowaniu dokładnie podane, ile powinniśmy go gotować, aby był al dente, a ile aby był całkowicie miękki. Przede wszystkim, oszacowanie tego czasu zależy od tego, jak gruby jest makaron. Wykonując makaron domowy, sami musimy oszacować, jaki czas gotowania będzie najlepszy, a zazwyczaj zawiera się on w przedziale od 2 do 10 minut. Najkrótszy czas gotowania przypada najczęściej na makarony bardzo cienkie, a więc na przykład na niteczki, jakie często wykorzystujemy do rosołu. Natomiast najgrubsze makarony takie jak penne, spaghetti czy też tagliatelle mogą wymagać nawet 10 minut w gotującym się wrzątku. Jeśli jednak chcemy, aby makaron był perfekcyjny- najlepiej sprawdzać stopień jego twardości podczas gotowania. Wówczas łatwo oszacujemy, kiedy przestanie on być twardy, ale jeszcze za bardzo nie rozmięknie. Gotowanie domowego makaronu jest więc kwestią wprawy.