Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale wiele rodzajów kaw, jakie znamy z restauracji tak naprawdę bazują na jednym i tym samym- na pysznej, intensywnej kawie espresso, która stanowi bazę i do której można dorzucić także i inne dodatki. Espresso to nic innego jak bardzo mała kawa- zazwyczaj o pojemności około 30 ml- która jednocześnie jest bardzo mocna i bardzo intensywna. Właśnie dlatego nie ma konieczności parzenia jej w postaci całej szklanki. Do przygotowania espresso wykorzystuje się aż do 20 g kawy. Nie ma ona oczywiście żadnych fusów, posiada intensywny, czarny kolor i jest bardzo aromatyczna. Najlepiej, aby była przygotowywana z ziaren świeżo zmielonych. Trudno o coś bardziej klasycznego od takiego naparu.

Kawa cappuccino

Oczywiście, ten rodzaj kawy również jest dość dobrze znany w Polsce, ale kawa sprzedawana w formie sypkiej z marketu tak naprawdę przypomina tradycyjne cappuccino w niewielkim stopniu. Aby wykonać tradycyjne cappuccino trzeba najpierw zaparzyć espresso w ilości około 25 ml, co będzie stanowiło esencję naszej kawy. Pozostałe około 125 ml to nic innego jak spienione mleko. Aby uzyskać mleko o takiej konsystencji nie możemy wybierać produktu zbytnio odtłuszczonego. Mleko, które chcemy spienić musi mieć minimum 3% zawartości tłuszczu. Spienione mleko na samej górze może zostać ozdobione różnymi dodatkami- posypka cynamonową, posypką z czekolady lub też z tradycyjnego kakao.

Kawa macchiato

Jest to kawa, do której przygotowania będziemy potrzebować espresso w swojej tradycyjnej formie oraz bardzo niewielką ilość spienionego mleka. W tym przypadku, kawa macchiato podawana jestw filiżankach o podobnej wielkości co samo espresso, gdyż ilość mleka jest tutaj naprawdę niewielka.

Kawa latte

Jest to bardzo charakterystyczny rodzaj kawy, która zyskuje wygląd napoju układającego się warstwami. Jest to znak rozpoznawczy tego właśnie napoju, który tak naprawdę jest w Polsce bardzo popularny. Podstawą kawy latte jak zawsze jest mocno parzona esencja w formie espresso. Kiedy już taką przygotujemy, zabieramy się za spienianie mleka, które powinno zostać lekko podgrzane do temperatury około 60 stopni. Mleko, tak jak i w przypadku innych rodzajów kaw, gdzie dodaje się je w lekko spienionej formie, powinno mieć większą zawartość tłuszczu. Pierwszą warstwę jaką wlewamy powinno stanowić właśnie mleko w formie częściowo płynnej i częściowo spienionej. Do mleka możemy dodać różnego rodzaju syropy smakowe, cukier lub też miód. Kiedy już mleko znajduje się w dość wysokiej szklance, powoli wlewamy po ściance przygotowaną kawę. Chodzi o to, aby osiadła ona na dnie, tym samym tworząc najniższą warstwę napoju. W tradycyjnej wersji kawę podaje się właśnie w postaci napoju z warstwami: kawa, mleko płynne z dodatkami oraz pianka. Jednakże, przed wypiciem należy wszystkie te warstwy ze sobą połączyć, aby uzyskać napój, który naprawdę jest przepyszny. Taką kawę z powodzeniem możemy wykonać w domu.