Wyposażenie kuchni coraz częściej wzbogacane jest o wagi kuchenne, które przestały być narzędziem zarezerwowanym dla największych entuzjastów sztuki kulinarnej, a zaczęły być doceniane w codziennym użyciu. Pozwalają na dokładne odmierzanie ilości składników i potraw, nie tylko pozwoli na idealne proporcje podczas gotowania i pieczenia, ale także umożliwi przestrzeganie diety i racjonalne żywienie. Oto przegląd rodzajów wag kuchennych, wady i zalety każdej z opcji, a także wskazówki, dotyczące zakupu.

Komu może się przydać waga kuchenna?

Niepozorne wagi kuchenne potrafią być niezastąpionym elementem wyposażenia. To one umożliwiają precyzyjne odmierzanie idealnych ilości i proporcji poszczególnych składników. Ma to szczególne znaczenie w przypadku nowicjuszy, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem, a także tych, którzy nie należą do największych entuzjastów pichcenia, dlatego też ściśle trzymają się przepisów. Również profesjonalni kucharze doceniają rolę wagi kuchennej, jako narzędzia, które pozwala osiągnąć perfekcję w przygotowywaniu wykwintnych dań. Jest to także nieoceniona pomoc dla każdego, kto prowadzi zdrowy styl życia, oparty na zbilansowanej diecie, sportowców, a także osób, które próbują zrzucić nadprogramowe kilogramy, i dla których rzetelne odmierzanie wagi produktu ma prawdziwie duże znaczenie.

Wagi kuchenne elektroniczne i mechaniczne

Główny podział dzieli wagi kuchenne na mechaniczne i elektroniczne. Pierwsze z nich to tradycyjne przyrządy do odmierzania wagi produktów, oparte na wyjątkowo prostej konstrukcji, na którą składa się podstawa z zamontowanym w środku odważnikiem, który wprowadza w ruch wskazówkę, pokazując wagę oraz miseczki, w której umieszcza się dany składnik. Niezaprzeczalną zaletą tego rozwiązania jest z pewnością niewielka cena i łatwość obsługi. Nie zapewnia jednak w pełni dokładnego pomiaru, co ma duże  znaczenie w przypadku stosowania diet, a także diabetyków. Alternatywą są wagi kuchenne elektroniczne, zasilane bateriami, w którym waga produktu wyświetlana jest na specjalnym wyświetlaczu. Charakteryzują się dokładnością pomiaru, a także wieloma dodatkowymi funkcjami, których rodzaj zależy od konkretnego modelu. Są one droższe niż mechaniczne odpowiedniki, jednak poleca się je tym, którzy rzeczywiście korzystają z wagi kuchennej na co dzień.

Wagi kuchenne z dodatkowymi funkcjami

Wagi kuchenne elektroniczne najczęściej wyposażone są w dodatkowe funkcje, które znaczącą potrafią ułatwić życie osobom regularnie z nich korzystających. Jednym z najbardziej pożądanych dodatków jest funkcja licznika kalorii oraz pomiarów wartości odżywczych, co ma szczególne znaczenie dla osób, będących na diecie odchudzającej lub zdrowotnej. Często spotkać można również wagi kuchenne, umożliwiające zmianę i przeliczanie jednostek wagi, a także te, wyposażone w funkcję dokładania kolejnych składników po ówczesnym zważeniu poprzedniego i dodawania wagi do wspólnej sumy. Większość wag kuchennych elektrycznych posiada też opcję tarowania, czyli zerowania wagi naczynia po włożeniu go na urządzenie. Jeszcze innym przykładem jest możliwość mierzenia objętości płynów, a także pomiar białka, tłuszczy i białka w danym pokarmie.

Jak wybrać idealną wagę kuchenną?

Wybierając wagi kuchenne, należy skoncentrować się na kilku parametrach, które pozwolą wybrać sprzęt najlepiej odpowiadający naszym potrzebom. Pierwszym z nich jest dokładność pomiaru, mająca szczególne znaczenie dla osób, będących na diecie. Zdecydowanie lepiej w tej roli spisują się wagi kuchenne elektroniczne, mogące pochwalić się dokładnością nawet do jednego grama. Inne kryteria to maksymalna waga obciążenia, funkcja tarowania, wskaźnik zużycia baterii, ale także wielkość i solidność wykonania, a także walory estetyczne, dzięki którym narzędzie to może stanowić również przemyślana ozdobę kuchni, zamiast spełniać wyłącznie funkcję praktyczną.